Velikonoce na zámku Chudenice byly úspěšné
Jídla našich babiček, která jste mohla na zámku v Chudenicích obdivovat během Velikonoc, přilákala během uplynulých čtyř dnů téměř 800 návštěvníků. „Takovou návštěvnost jsme opravdu nečekali. Velikonoce byly pro nás
rekordní a to nám udělalo velikou radost. Udělali jsme s naším týmem
maximum pro to, abychom odbavili všechny zájemce o prohlídky svátečně
vyzdobených interiérů, které provoněly pokrmy uvařené a upečené podle starých
kuchařských knih,“ říká průvodce zámku Chudenice Ludvík Pouza.
Návštěvníci se dozvěděli, co se jedlo na Škaredou středu, Zelený
čtvrtek, Velký pátek, Bílou sobotu i Boží hod Velikonoční. „Velkým
překvapením pro návštěvníky byla hostina připravená v zámecké jídelně.
Tam mohli návštěvníci vidět pokrmy z ryb, mazance, beránky ale také
pečená holoubátka plněná nádivkou, uzená žebra, špek, pokrmy z vajec,
luštěnin, ale i různé placky jako škvarkové či zelné placky a
velikonoční výrobky z kynutého těsta – jidáše, ptáčky, věnce a další,“
popisuje Pouza.
Na zámku v Chudenicích bylo opravdu rušno. Vedle
mimořádných velikonočních prohlídek, mohli návštěvníci vyzkoušet také
svoji šikovnost v tvořivé dílně a naučit se plést pomlázky nebo zdobit
vajíčka na různé způsoby.
„Zájem i v tomto případě předčil naše
očekávání, proto opravdu děkujeme všem ukázněným návštěvníkům za účast a
srdečně je zveme i na další akce, o kterých se dozví na našich
internetových a facebookových stránkách,“ dodává průvodce.
Autorem
koncepce výstavy byl Ludvík Pouza, který výstavu připravil společně s
Jarmilou Strakovou a Martinou Valentovou. Za pomoc zámek děkuje i
vystavovatelům Radce Grösslové, Ing. Jiřímu Bělovi, Kateřině Ruské, panu
Strakovi a dětem z kroužku Tvořilka při Knihovně v Chudenicích.
Speciální poděkování patří také Evě D. Krausové a Lence Homolkové.